Rastúce napätie v Egypte vyhnalo cenu ropy WTI k hranici 102 USD/barel

03.07.2013 Celý región

Bangkok 3. júla (TASR) - Prvýkrát od mája minulého roka sa cena americkej ropy priblížila k hranici 102 USD za barel (159 litrov), keďže trhy stále nervóznejšie reagujú na mohutné politické nepokoje v Egypte, ktoré by mohli narušiť dodávky ropy vo svete. Informovala o tom agentúra AP.

Situácia v Egypte sa skomplikovala potom, ako egyptský prezident Muhammad Mursí oznámil, že napriek výzvam opozície a tlaku armády neodstúpi. Medzitým v Káhire pokračovali zrážky medzi stúpencami Mursího a ozbrojenými silami, ktoré si pri káhirskej univerzite vyžiadali 16 mŕtvych a stovky zranených. Egypt síce nie je svetovým producentom ropy, no krajina kontroluje Suezský prieplav, jednu z hlavných dopravných tepien spájajúcu Stredozemné a Červené more. Egypt tak môže ovplyvniť dodávky ropy na svetové trhy.

Ropné trhy okrem toho očakávajú informácie amerického ministerstva energetiky o vývoji zásob ropy za minulý týždeň, pričom počítajú s ich poklesom. Analytici predpokladajú, že zásoby ropy v USA klesli zhruba o 3 milióny barelov.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste vzrástla v dopoludňajších hodinách bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 2,22 USD na 101,82 USD (78,22 eura) za barel. Pokračovala tak v prudkom raste z predchádzajúceho dňa, keď na záver obchodovania vzrástla o 1,61 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 99,60 USD/barel.

Výrazný rast zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Jej cena sa zvýšila o 1,45 USD na 105,45 USD/barel.
 

Vyberte región